Tumminia-mel

Molini del ponte – mel

En gammel hård hvede på Sicilien er blevet genoplivet

En af den mest eftertragtede historiske hvedesort er Tumminia, med lavt indhold af gluten og højt proteinindhold. Bruges til bl.a. “Sorte brød” Castelvetrano, men også til knækbrød, pasta og pizzaer.

Sicilien er det ideelle grundlag for dyrkning af forskellige typer af hård hvede. Tidligere var der mange lokale sorter af hvede; hver af disse blev stærkt knyttet til et bestemt område, og var derfor karakteristisk for et område og derved fik man de typiske lokale brød. I dag er nogle sorter gået tabt, mens andre er blevet fordrevet af afgrøder som giver et højere udbytte.

Mellem det attende og nittende århundrede var Tumminia den mest dyrkede hvede, da den var den eneste, der kunne sås i slutningen af ​​marts. Den høstes allerede i juni efter kun tre måneder og har da groet til en højde på ca. 2,50 m.

Der er lavet en aftale om at bevare Tumminia med Molini del Ponte, en familievirksomhed i Castelvetrano gennem fire generationer i Trapani provinsen.

Hveden dyrkes af landmænd på vegne af selskabet, som høster og sender til møllerne. Her bliver det kværnet til mel på gamle møllesten fra 800 tallet.

Du behøver kun at bruge 30% af Tumminia og resten af en anden melsort.

Det er langt at foretrække glutenfrit mel fra en ursort, da gluten ikke er taget ud af melet med tvang, hvilket giver et bedre mel med højere smag og lang holdbarhed, når brødet er bagt. 

Molini del ponte – mel
Blog
lotte-luxuslife

Tumminia-mel

En gammel hård hvede på Sicilien er blevet genoplivet En af den mest eftertragtede historiske hvedesort er Tumminia, med lavt indhold af gluten og højt

Læs det hele »